Høfeber

Generelt

Flere og flere får høfeber og de fleste får symptomerne før de er 20 år.

Mange høfeberpatienter tager medicin meget uregelmæssigt og har derfor aldrig prøvet hvor godt de kan have det, når de tager medicinen helt fast. Læs her om behandlingsprincipperne – og prøv dem 

Generne er stoppet næse, klart sekret fra næsen, nysen og kløen. Der kan samtidigt være generende rødme og kløe og hævelse af øjnene. Man kan blive træt og få det rigtig alment dårligt når høfeberen står på og have svært ved at klare skole og job.

Der er en tendens til at pollensæsonerne rykker tidligere frem på året.

Medicin

  1. Næsespray med forebyggende medicin (steroid) , tages fast
  2. Øjendråber med symptomlindrende medicin (antihistamin) ved behov
  3. Tabletter eller mikstur med symptomlindrende medicin (antihistamin), tages supplerende ved behov
  4. Binyrebarkhormon (steroid) som tablet eller indsprøjtning
  5. Allergivaccination som tablet (1 tbl. dagligt i 3 år) er også en god forebyggende behandling for nogle allergier. Det er bedst at man starter udenfor sæsonen Prisen er 230 kr/måned.

Brug af steroid som næsespray, hvor virkningen kun sker på næseslimhinden, hvor der er brug for det, er hovedhjørnestenen i at få kontrol med høfeberen.

Steroid ( = binyrebarkhormon ) kan også gives som indsprøjtning, men her kan der være alvorlige bivirkninger til behandlingen, da det er hele kroppens immunforsvar, der undertrykkes, og der kan komme påvirkning af knoglerne. Dette sker ikke ved binyrebarkhormon i næsespray.

Antihistamin-næsespray er ikke forebyggende, kan bruges som et supplement til dårlige dage, men kan ikke erstatte den faste behandling med en steroidnæsespray.

Krydsallergi

Nogle fødevarer opfattes af kroppen som pollen og man reagerer derfor på dette som om man havde allergi. Skrællen på nye gulerødder og kartofler kan f.eks. være meget generende for græspollenallergikere. Find evt. svar på astma og allergiforbundets hjemmeside, eller book en tid hos lægen/sygeplejersken.

Behandling

Hovedprincippet i god høfeberbehandling er at starte ca 2 uger før pollensæsonen med en forebyggende næsespray. Så er slimhinden “parat”  og rustet til modstand når pollen kommer og man får ikke trigget overfølsomheden, det allergiske respons kan holdes “slumrende” . Sygdommen kan på den måde holdes nede i hele sæsonen, hvis man ellers bare husker at tage næsesprayen hver eneste dag.

Har man først haft sit første høfeberanfald kan man også godt gå i gang med næsespray, men den hjælper allerbedst med start i god tid før sæson og så vedholdende dagligt brug.

Det er således meget vigtigt, at starte behandling med næsespray FØR de første symptomer overhovedet dukker op. Dette overses ofte, da man først tænker på at kontakte læge når man har haft et større og generende høfeberanfald. Dernæst er det vigtigt at blive ved og tage næsesprayen HVER DAG. Dette forsømmer man også ofte da medicinen hjælper så godt at man efter nogen uger synes at nu er man jo rask og så tror man at man at man ikke behøver medicin mere. Det tager lidt tid med fast dagligt brug før medicinen hjælper rigtig godt, og det tager også nogle dage fra man stopper før man får symptomer igen. Det bedste er derfor ikke at holde pauser med næsesprayen men tage den fast mens der er høfebersæson.

En anden vigtig ting ved den forebyggende høfeberbehandling er at den også er med til at forbygge at man får allergisk astma, som er en alvorlig tilstand. Og har man allerede astma er det ekstra vigtigt at også høfeberen er velbehandlet.

Øjnene er det sværere at behandle godt. Bedst virker en langtidsvirkende øjendråbe morgen og aften, suppleret med tricks som store solbriller, hårvask om aftenen, så pollen skylles ud af håret, og ikke at have vinduet åbent i soveværelset andet end ved udluftning om morgenen i ca 10 min. Og græspollenallergikere skal ikke slå græsplænen ! Ikke sløvende antihistamin tabletter  (eller mikstur til børn) 1 gang dagligt kan være et godt supplement de dage der er ekstra meget pollen. Disse tabletter er i håndkøb, men man har ret til tilskud hvis man har høfeber, det kræver en recept.

Undersøgelse

Ofte er diagnosen klar ud fra symptomerne sammenholdt med ekspositionen, dvs.  pollensæsonen. Vil man undersøge hvad en person er sensibiliseret for og kan risikere at reagere på,  kan man lave priktest eller tage en blodprøve.

Binyrebarkhormon

I stedet for at få indsprøjtninger med binyrebarkhormon kan man med fordel bruge tabletter der indeholder 5 mg prednison (binyrebarkhormon). Tag 1-3 tablet de dage høfeberen er slem og ikke kan klares med lokal behandling alene. På den måde kan man undgå at få mere binyrebarkhormon end højst nødvendigt.